דילוג לתוכן

מה עשוי לקרות אם יתגלה שבינה מלאכותית הייתה מעורבת בעבירה?

ביום 22.05.2025 יצאה הודעת דוברות מטעם פרקליטות המדינה על קטין שהתפרץ לתחנת משטרה בכוונה לפגוע בשוטרים באמצעות סכין. בהודעה סופר על כך שהקטין התייעץ לפני הפעולה עם ChatGPT על תכנון המעשה והוצאתו לפועל. וזה העלה אצלי את השאלה האם בינה מלאכותית יכולה לבצע עבירה? בואו נשחק בנדמה לי.

בינה מלאכותית ומחשבה פלילית

הקושי המשמעותי בהטלת אחריות פלילית על בינה מלאכותית נוגע לשאלה האם הוא בכלל יכול לשאת באחריות פלילית. חוק העונשין נוקט בלשון "אדם" והדוגמא הטובה ביותר, וגם המכשול הבא בהטלת אחריות פלילית על בינה מלאכותית, כדי להציג את הקושי, נעיף מבט בחלק העוסק ביסוד הנפשי של מבצע העבירה:

מחשבה פלילית - סעיפים 19 ו-20 לחוק העונשים, תשל"ז-1977
מחשבה פלילית – סעיפים 19 ו-20 לחוק העונשים, תשל"ז-1977

ברור שבינה מלאכותית אינה "אדם", אבל הדין הפלילי לא עוצר רק בבני אדם, יש גורם נוסף שיכול לשאת באחריות פלילית – תאגיד. אלא שגם באחריות תאגיד בפלילים דורש החוק שיהיה אדם שמעשיו יעשו במהלך מילוי תפקידו בתאגיד. ייתכן שכאן אפשר היה לעצור ולומר שבינה מלאכותית לא יכולה לבצע עבירה.

אחריות תאגיד בפלילים - סעיף 23 לחוק העונשין, תשל"ז-1977
אחריות תאגיד בפלילים – סעיף 23 לחוק העונשין, תשל"ז-1977
בינה מלאכותית ומשפט פלילי, בינה מלאכותית חוק, בינה מלאכותית אתיקה, בינה מלאכותית אסדרה

אלא שיש מי שיצר את הבינה המלאכותית, מתחזק אותה ומבקר אותו, אדם של ממש שעובד עבור תאגיד. אז למעשה, אלא אם יהיה תיקון חקיקה, את האחריות הפלילית על פעולות של בינה מלאכותית ניתן יהיה, אולי, להטיל על התאגיד במסגרתו הוא פועל ועל מי שאחראי על יצירתו, בקרתו ואחזקתו.

גרימת מוות ברשלנות - מכונה
גרימת מוות ברשלנות – מכונה

כך למשל, תחזוקה לקויה של מכונה שגרמה לכשל שהביאה למותו של אדם, עשויה להוביל לאישום בפלילים של מי שהמכונה באחריותו, או שיצר אותה, היה אמון על בקרתה או אחזקתה ואם מדובר בתאגיד, אז ניתן להטיל אחריות גם עליו, וניתן להעלות על הדעת מקרים בו בינה מלאכותית תיקח חלק בביצוע עבירה.

היסוד העובדתי והבינה המלאכותית כאחד ממבצעי עבירה

עד כאן על המחשבה הפלילית, שעד עתה עסקה בעיקר סביב עבירות רשלנות. נעבור לבחון את האחריות ליסודות העובדתיים וזאת נעשה דרך הכרת מבצעי העבירה והאחראים לה. מה שצריך לזכור זה שאין צורך כי האחראי יבצע את כל היסודות העובדתיים הנדרשים, אלא רק שתהיה לו כוונה ומעורבות בביצועה.

צדדים לעבירה, מבצעי עבירה - סעיפים 29, 30 ו-31 לחוק העונשין, תשל"ז-1977
צדדים לעבירה, מבצעי עבירה – סעיפים 29, 30 ו-31 לחוק העונשין, תשל"ז-1977

על מנת להדגים את אפשרות הטלת אחריות פלילית על בינה מלאכותית נחזור אל המקרה בו התחלנו. בתיאור שפורסם הקטין "התייעץ" עם ChatGPT אבל ניכר שהצ'ט לא שיתף איתו פעולה, אלא שההתייעצות שימשה כראיה לכוונותיו והבינה המלאכותית לא הנחתה אותו כיצד לפעול בעת ביצוע העבירה.

מחבל נעזר ב-ChatGPT לתכנון פיגוע
מחבל נעזר ב-ChatGPT לתכנון פיגוע

במצב כזה, אין מקום להטיל אחריות פלילית. אבל ייתכן שהקטין שיתף את הבינה המלאכותית בכוונותיו, נניח שכתב "בכוונתי לבצע פיגוע כלפי תחנת משטרה ואני מעוניין לפגוע בכמה שיותר שוטרים, איפה עליי למקד את התקיפה?" במצב זה הצ'ט מודע לכוונותיו של הקטין לפגוע באחר, מה עליו לעשות?

איזו עבירה פלילית בינה מלאכותית יכולה לבצע?

על פי הדין הישראלי מי שמודע לכוונתו של אחר לבצע מעשה פשע ולא נקט אמצעים סבירים למנוע אותו, דינו שנתיים מאסר. המקרה המפורסם הוא של מרגלית הר-שפי שידעה על כוונתו של יגאל עמיר לפגוע ביצחק רבין והיא ריצתה בגין זאת עונש מאסר בן מספר חודשים. אלא שאי-מניעת פשע אינו עניין ישראלי בלבד.

אי מניעת פשע - סעיף 262 לחוק העונשין, תשל"ז-1977
אי מניעת פשע – סעיף 262 לחוק העונשין, תשל"ז-1977

כמעט כולנו מכירים את "חוק השומרוני הטוב", בישראל הוא מוכר כחוק לא תעמוד על דם רעך, תשנ"ח-1998 שמטיל חובה להושיט עזרה לאחר, ואף מציין את הפניה לרשויות כהושטת עזרה מספקת. אמנם בישראל החוק קובע עונש של קנס בלבד, אבל כולנו חוזרים מה קרה לחברי הסדרה "סיינפלד" שלא פעלו על פי החוק.

 
חוק השומרוני הטוב, חוק לא תעמוד על דם רעך, תשנ"ח-1998
חוק השומרוני הטוב, חוק לא תעמוד על דם רעך, תשנ"ח-1998

אז מצאנו 2 עבירות שניתן להטיל על בינה מלאכותית, מה עוד? רק לאחרונה התפרסם כי פולני השתמש ב-ChatGPT כדי ליצור דרכון מזויף שלטענתו יכול להערים על מכונות אוטומטיות. נשאלת השאלה מה חלקה של הבינה המלאכותית ביצירת מסמכים מזויפים באמצעותה ומה אחריות מפעיליה?

ChatGPT מזייף דרכון
ChatGPT מזייף דרכון

נמשיך – לא חסרות כתבות או המלצות על הסתייעות בבינה מלאכותית לצורך השקעה כולל סיפורים של אנשים שנתנו לבינה מלאכותית לנהל עבורם את תיק ההשקעות. נשאלת השאלה האם יש לבינה מלאכותית, או למפעיליה, אחריות על עבירה כמו הרצת מניות, מה מונע ממנה להריץ מניות כדי ליצור תשואות?

סעיף 54 לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968
סעיף 54 לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968

כל התהיות הללו ועדיין לא נגענו בכלל בבינה מלאכותית שמנהלת כלי רכב ועל האחריות שחלה עליה עקב כך. המסקנה המתבקשת היא שהמחוקק נדרש להתחיל לדון בסוגיות הללו ולמצוא להן פתרונות עוד בטרם נאלץ להתמודד עם מעשים מוגמרים.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם