שימוש נכון בצו למניעת הטרדה מאיימת ומגבלותיו
אחד הכלים שהחוק מקנה לאזרח הקטן להתמודדות עם אתגרי החיים בקלות וביעילות הוא החוק למניעת הטרדה מאיימת. מדובר בהליך פשוט יחסית ומונגש היטב אשר מנחה את בתי המשפט להעניק סעדים במהירות. במאמר הפעם אספר על היבט מודרני של הטרדה שמצוי ברשת ואביא כדוגמה את סיפורו של פיטר.
צו למניעת הטרדה מאיימת – מבוא
החוק למניעת הטרדה מאיימת מאפשר לכל אדם להגיש בקשה לבית משפט על מנת למנוע מעשים המהווים הטרדה, אך לא תמיד מעוררים עבירה פלילית מובהקת או שאינם בעדיפות אכיפה מצד המשטרה. בידי בית המשפט קיים מנעד רחב של סעדים שיכולים לסייע למבקש, ועליו לפעול בטווח זמנים קצר.
צו למניעת הטרדה מאיימת יעמוד בתוקף לתקופה מרבית של 6 חודשים, וניתן להארכה. הפרת תנאי הצו מהווה עבירה עצמאית, אך היא גם מקנה סמכות מעצר במקום במידה ומתעורר חשד כי בוצעה הפרה של הצו. לאחר ביצוע מעצר כזה ניתן יהיה לקבוע תנאים מגבילים נוספים גם במסגרת הליכי המעצר.
צו למניעת הטרדה מאיימת – הטרדה ברשת
פיטר סיים מערכת יחסים עם אלכסנדרה, ומאותה עת נהגה אלכסנדרה לפרסם בפייסבוק, באינסטגרם וביוטיוב תמונות וסרטונים שמטרתם לפגוע ולהטריד אותו ואת בני משפחתו. באוקטובר 23' הגיש בקשה למתן צו למניעת הטרדה מאיימת וקיבל צו כזה בהסכמתה של אלכסנדרה למשך 6 חודשים.
בחלוף התקופה הגיש פיטר בקשה נוספת וחזר על בקשתו הראשונה, לטענתו אלכסנדרה הפרה את הצו כבר בחודש נובמבר וכי על רקע מצבה הנפשי יש מקום לחדש את הצו. אולם, ביהמ"ש דחה את בקשתו וקבע שהבקשה כוללת סעדים של צו מניעה, הסרת פרסום, מחיקה והשמדה של תיעוד דיגיטלי שאינם מתאימים להליך זה.
על החלטה זו ערער פיטר. בערעור קבע בית המשפט שאכן ישנם סעדים שאינם מתאימים להליך זה, אולם הוא מוצא שאכן יש מקום להגן על פיטר מפרסומיה של אלכסנדרה. יחד עם זאת, בכל הקשור לפרסומים שכבר פורסמו או עתידים להתפרסם, יהיה על פיטר לנקוט בהליכים אזרחיים מתאימים.
המסקנה היא שאין מקום לנצל את היעילות של ההליך למניעת הטרדה מאיימת ולכלול בו סעדים שאינם מתאימים, ולקבל ייעוץ משפטי מתאים על מנת לדעת כיצד לטפל בצורה מיטבית עם מצבים מורכבים שלעיתים דורשים יותר מפעולה משפטית אחת.