מונחים משפטיים בסיסיים:
בכלליות, ניתן לומר שעבירת מין היא מעשה בעל אופי מיני הנעשה ללא הסכמתו החופשית של הקורבן. עבירות מין יכולות לכלול מגוון רחב של מעשים, החל מהטרדות מיניות ועד לאונס.
מבלי להיכנס להסבר מעמיק, על פי החוק, רק אישה יכולה להיות קורבן לאונס, ומדובר למעשה בהחדרת חפץ או איבר לאיבר מינה של אישה ללא הסכמתה החופשית, או בנסיבות אחרות בהן לא היית יכולה להסכים או שלהסכמתה אין משמעות. מעשה סדום הוא החדרת איבר מין או חפץ לפי הטבעת או החדרת איבר מין לפיו של אדם אחר, ללא הסכמתו החופשית, או בנסיבות שבהן להסכמתו אין משמעות. מעשה מגונה הוא מנעד רחב של מעשים, שאינם אונס או מעשה סדום, והם נעשים לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים, הנעשה ללא הסכמתו החופשית של הקורבן או בנסיבות שבהן הסכמתו אינה רלוונטית.
עבירות מין במשפחה הן עבירות מין המבוצעות על ידי בן משפחה, בן זוג או אדם אחר הקרוב לקורבן. עבירות אלו יכולות להיות קשות במיוחד, מכיוון שהן פוגעות באמון ובביטחון של הקורבן. על פי חוק, עבירות מין שנעשות כלפי קורבן בעל קשר משפחתי למבצע העבירה, הן בעלות חומרה גבוהה יותר מעבירות זהות ללא הרכיב המשפחתי.
ההליך הפלילי:
במקרה של פגיעה מינית, חשוב לפנות מיד לגורמים מוסמכים. ניתן לפנות למשטרה, לבית החולים או למרכז סיוע לנפגעי תקיפה מינית.
חקירת עבירת מין מתבצעת על ידי המשטרה. החקירה יכולה לכלול גביית עדויות מהקורבן, מהחשוד ומהעדים, איסוף ראיות מזירות העבירה ועוד.
חוק זכויות נפגעי עבירה, תשס"א-2001 מכיר בזכויות שונות של נפגעי עבירות מין בכל הקשור להליך הפלילי, לרבות להגנה מפני החשוד, או הנאשם, ומקורביו, לקבלת מידע מהמשטרה, מגופי התביעה ומבית המשפט, וכן זכות להשמיע את עמדת נפגע העבירה בצמתים מרכזיים של ההליך הפלילי.
עבירות מין מחוץ למשפט הפלילי:
במידה ובוצעה עבירת מין, ובפרט הטרדה מינית, במסגרת מקום העבודה, או במסגרת יחסי מרות בין עובדים, מקום העבודה ומי שביצע את עבירת המין, לכאורה, חשופים לתביעה אזרחית. חשוב להבהיר שיחסי מין, אף בהסכמה, בין מנהל למי שכפוף לו עשויים להוות עבירה פלילית ועוולה אזרחית שניתן לתבוע בגינה, אף ללא הוכחת נזק.
הטרדות מיניות, בהתאם לחוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, הן עוולה אזרחית שמאפשרת הגשת תביעה ופיצוי, אף ללא הוכחת נזק. פעמים רבות יש מי שיעדיפו את האיכפה האזרחית על פני האכיפה הפלילית.
על עובדי מדינה, שוטרים, עובדי מוסדות אקדמיים ועוד, חלים דיני משמעת אשר אוסרים במפורש הטרדות ופגיעות מיניות. לעיתים האכיפה המשמעתית תתאים יותר מהאכיפה הפלילית. להליך המשמעתי עשויים להיות השפעות לא פחות משמעותיות על העבריין, לכאורה, מהשפעות ההליך הפלילי, והן כוללת פגיעה בפרנסה ובאפשרויות פרנסה עתידיות. לעיתים יתקיימו הליכים משמעתיים גם בעקבות הרשאות פליליות.
סיוע ותמיכה:
ניתן לפנות למגוון גורמים לקבלת סיוע ותמיכה לאחר פגיעה מינית, ביניהם:
מניעת עבירות מין:
ניתן לעשות מספר דברים כדי למנוע עבירות מין, ביניהם:
ניתן לחנך ילדים ומבוגרים בנוגע למיניות בריאה בדרכים רבות, ביניהם:
חשיבות ההכרה והמודעות:
חשוב לדבר על עבירות מין כדי לשבור את קשר השתיקה סביב הנושא, כדי להעלות את המודעות ולעודד אנשים לפנות לקבלת סיוע.
ניתן לשבור את קשר השתיקה סביב עבירות מין בדרכים רבות, ביניהם:
כולי תקווה שמאמר זה יהווה מקור מידע חשוב ומועיל עבור ישראלים רבים.
חשוב לציין:
מדוע עורך דין פלילי יכול לסייע במיוחד בתחום עבירות המין?
עורך דין פלילי מנוסה בתחום עבירות המין יכול להציע ייעוץ משפטי מקצועי, ליווי במהלך חקירה במשטרה וחקירה באזהרה, ולעזור בהגנה על המתלונן או המתלוננת במהלך הליך פלילי, כולל ניהול הליך פלילי לאחר הגשת כתב אישום.
אם מצאתם מאמר זה מועיל, ואתם זקוקים לסיוע משפטי, הן כנפגעי עבירה, והן כחשודים או נאשמים בעבירות מין, אתם מוזמנים לפנות אליי באחד מדרכיי ההתקשרות המופיעים באתר.