דילוג לתוכן

חוק איסור אלימות בספורט - כתב אישום על עבירות אלימות בספורט

במאמרים קודמים כתבתי על חוק איסור אלימות בספורט, תשס"ח-2008 ועל סמכות הרחקה מאירועי ספורט שנמצא בו. לאחרונה, הוגש כתב אישום נגד שלושה אוהדי מכבי חיפה בגין מעשיהם במשחק הקבוצה נגד מכבי ת"א, משחק שהופסק בעקבות התנהגות האוהדים. זאת הזדמנות לבדוק כיצד המדינה משתמשת בחוק נגד אוהדים אלימים, על  כל במאמר הנוכחי.

חוק איסור אלימות בספורט – כתב אישום

שלושת האוהדים, אופק, אביתר וחאלד מנויים למשחקיה של מכבי חיפה. אופק הורחק מאירועי ספורט כשבועיים קודם לאירוע לתקופה המקסימלית האפשרית בחוק – 180 יום, ולמרות זאת הוא הגיע למשחק. השלושה הגיעו מצוידים באמצעי פירוטכניקה והשליכו אותם למגרש במספר הזדמנויות במהלך המחצית הראשונה.

על פי המתואר בכתב האישום, אמצעי אחד שנזרק כמעט פגע בראשו של דולב חזיזה ואמצעי אחר בשריף כיוף וגרם לו לכוויה בגב. בכתב האישום מיוחס להם גם זריקת אמצעי לעבר כוחות ביטחון שהגיעו למקום. בשל כך יוחסה להם עבירה מחוק איסור אלימות בספורט בשל הכנסת חפץ אסור לאירוע ספורט.

כתב אישום אלימות בספורט

לנאשמים יוחסו מספר עבירות נוספות: מעשה פזיזות ורשלנות, פציעה בנסיבות מחמירות, החזקת נכס חשוד, הפרעה לשוטר בנסיבות מחמירות ולאופק יוחסה עבירה של הפרת הוראה חוקית בשל העובדה שהיה מורחק והפר הוראה זו. השלושה נעצרו ימים ספורים לאחר האירוע והמדינה ביקשה לעצור אותם עד תום ההליכים.

מדובר באחד מכתבי האישום החמורים שהוגשו ביחס לאלימות במגרשים, אך יחד עם זאת האישומים, לטעמי, מוכיחים שחוק איסור אלימות בספורט לא יצר את האפקט לו ציפו ואולי הוא לא מקנה לרשויות האכיפה את כלל הכלים הדרושים להן. אסקור שתי טענות בעניין זה שעולות מהעבירות המיוחסות בכתב האישום.

אכיפת אלימות בספורט באמצעות חוק העונשין – האם לכך התכוון המחוקק?

המדינה מייחסת לנאשמים, ובצדק, עבירה של איסור הכנס חפץ אסור לפי חוק איסור אלימות בספורט, אולם מדובר בעבירה הפחות חמורה, שדינה שנתיים מאסר. במקום ליחס להם גם עבירה של תקיפה באירוע ספורט ואיסור יידוי חפץ היא מייחסת עבירה של פציעה בנסיבות מחמירות ומעשה פזיזות ורשלנות.

נראה שמה שעומד מאחורי בחירת העבירות הללו היא המחשבה של המדינה שבכך היא מחמירה עם הנאשמים. כלומר המדינה מוותרת מראש על השימוש בחוק הייעודי לעניין זה מאחר שהיא סבורה שהוא אינו מחמיר דיו, או שאינו משקף נכוחה את מעשיהם של הנאשמים. הפרקטיקה הזו נמשכת גם בעבירה נוספת.

בעוד שחוק איסור אלימות בספורט יוצר עבירה ייחודית למי שאינו פועל לפי צו ההרחקה שהחוק עצמו קבע, המדינה מתעלמת מהסעיף הזה ובוחרת להאשים את אופק בסעיף מחמיר יותר של הפרת הוראה חוקית. התנהלותה זו של המדינה מעלה תהיות לגבי נחיצותו של חוק איסור אלימות בספורט.

תפ 37755-02-25

מסקנות והמלצות לאור כתב האישום על אלימות במגרשים

נראה שיש פה קריאה למחוקק להתאים את החוק למצבים מוכרים ממגרשי הספורט, ולערוך התאמות בחוק בעניין העבירות המסתברות ממנו, כמו השלכת אותם חפצים אסורים, שאמורה להיות נסיבה מחמירה, וכן להחמרת העונשים בעבירות השונות על מנת לתת כלי יעיל לאכיפה נגד אלימות במגרשי הכדורגל.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם