חובת התקשורת לפרסם עדכון בדבר הליך פלילי שהסתיים בסגירת תיק או זיכוי
אנחנו נתקלים בהרבה פרסומים על אדם שנפתחה נגדו חקירה פלילית או הוגש נגדו כתב אישום, אך בלא מעט מקרים התיקים נסגרים או שניתן זיכוי, אבל הידיעה על כך לא זוכה לפרסום כמעט. הידעתם? אותו אדם יכול לדרוש מאמצעי התקשורת שידווח על סגירת התיק כפי שדיווח על הפתיחה בחקירה, בכך יעסוק המאמר הנוכחי.
סעיף 25א לחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965
במעמקי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, ממש בתחתית, מופיע סעיף שמטיל על אמצעי תקשורת שפרסם אודות פתיחה בחקירה או הגשת כתב אישום לפרסם עדכון בסדר גודל דומה במידה והתיק נסגר או שאותו אדם זוכה, כל זאת במידה ואותו אדם ידרוש זאת. במידה ואמצעי התקשורת לא יקיים הוראה זאת, מדובר למעשה בלשון הרע.
כלומר, אדם שנסגר נגדו תיק חקירה, או זוכה, וקדם לכך פרסום אודות ההליכים הפליליים שננקטו כלפיו יכול לדרוש מאמצעי התקשורת לפרסם עדכון. סירוב של אמצעי התקשורת, או הימנעות מלהיעתר לדרישה חושפים את אמצעי התקשורת לתביעה בגין נזק שנגרם או תביעה על סך 50,000 ₪ אף ללא הוכחת נזק.
חובת עדכון – פסקי דין
בסוף שנת 2002 נעצר אלי לוק בחשד לריגול וסיוע לגורמים פלסטיניים בביצוע פיגועים כלפי ישראלים. הפרשה זכתה לפרסום משמעותי באמצעי התקשורת שכן אביו של אלי הורשע בעבר בריגול עבור מצרים בפרשה שנודעה בשם "פרשת האיש במזוודה".
התיק נגד אלי נסגר והוא פנה למספר גופי תקשורת, ביניהם גם חדשות ערוץ 10, חדשות ערוץ 2, ידיעות אחרונות ורשות השידור, על מנת שיפעלו לפרסום הודעת עדכון. בחדשות 10 ו-2, התפרסמה הידיעה במקור בפתיחת מהדורת החדשות, ובערוץ 2 הסיפור נכלל אפילו בפרומו למהדורה. אלא שבשני המקרים הודעת העדכון פורסמה בסוף המהדורה בסינק קצר.
אלי הגיש תביעות נגד ארבעת גופי התקשורת, שמצאו שהפרסומים בחדשות 10 ו-2 לא פרסמו את העדכון באופן דומה לפרסום הידיעה המקורית, ויש בכך משום סתירה להוראות החוק. במקרה של ידיעות אחרונות כלל לא פורסמה הודעת עדכון ונפסקו לאלי פיצויים בגובה 130,000 ₪ משלושת התביעות הללו. תביעתו נגד רשות השידור נדחתה, ביהמ"ש נימק כי העדכון שפורסם על ידם היה מספיק ומידתי.
אם נחשדת בפלילים או הוגש נגדך כתב אישום, ועקב כך פורסמו בעניינך דיווחים סביב ההליך הפלילי, והתיק בעניינך הסתיים בלא כלום, מומלץ להתייעץ עם עורך דין ולברר את זכויותיך.