הגשתם תלונה במשטרה? דעו את זכויותיכם!

עורכי דין פלילים מזוהים עם ייצוג של עבריינים, אך לא רבים מודעים לכך שרבים מעורכי הדין הפליליים מייצגים גם נפגעי עבירה ומלווים אותם בהליכים פליליים, מסייעים להם, משמשים עבורם פה ומגנים על זכויותיהם בפני רשויות המדינה והחשודים או הנאשמים שפגעו בהם.

בשנים האחרונות החל המחוקק להעניק יותר ויותר זכויות לנפגעי העבירה. במאמר זה נדון באחת הזכויות המשמעותיות, בעיניי, שנתן המחוקק לנפגע העבירה – ערר על סגירת תיק חקירה.

אנשים רבים נקלעים לאורך חייהם לאירועים פליליים בהם נגרמו להם נזקים – פרצו להם לדירה, תקפו אותם באלימות, פגעו בהם מינית וכדומה – המשטרה פותחת בחקירה, מאתרת את החשודים ואז מקבל נפגע העבירה הודעה שתיק החקירה נסגר. הרבה נפגעי עבירה נותרים חסרי אונים במצב הזה, הם לא מבינים איך ייתכן שהם חוו אירוע קשה, אין להם ספק שהם חוו מעשה פלילי, אבל המשטרה, או הפרקליטות, החליטו לסגור את התיק, לעיתים תוך זמן קצר מאוד, והם לא יודעים כיצד הם יכולים לפעול.

אז חשוב לומר, יש כלי, ואפילו כלי טוב ויעיל לפעול על מנת לשנות את ההחלטה על סגירת תיק – ערר על החלטה על סגירת תיק:

 

מה זה אומר "ערר על סגירת תיק"?

תיקי חקירה יכולים להיסגר בשלל דרכים ובשלל עילות ואין זה המקום להיכנס לכל מקרה ומקרה, אלא שחשוב לציין שבכל מקרה של סגירת תיק חקירה ישנה אפשרות להגיש ערר. את הערר מגישים לגוף שהורה על סגירת התיק, לעיתים תיק החקירה ייסגר בתחנת המשטרה, לעיתים הוא ייסגר על ידי גוף התביעה אליו הועבר – התביעה המשטרתית או הפרקליטות. אחד הקשיים הגדולים הוא שאת הערר יש להגיש בהקדם, המחוקק קבע סד זמנים קצר יחסית – 60 ימים ממועד העברת ההודעה לנפגע העבירה. לכן, על נפגע העבירה לפעול בהקדם.

מה הסיכונים ומה הסיכויים בהגשת ערר שכזה?

אחד היתרונות הגדולים בפתיחת של הגשת ערר הוא שישנו סיכוי טוב להיחשף לחומרים מתיק החקירה, מעבר לעובדה שחומרים אלה מאפשר לנפגע העבירה להיחשף לעבודת המשטרה, הם גם מאפשרים לו לאסוף חומרים להליכים אחרים כמו תביעה אזרחית, הן בענייני ביטוח למשל, אבל גם מול החשוד עצמו. באופן ישיר, קשה להעריך את סיכויי הערר, זה מאוד תלוי בנסיבותיו של כל תיק והדרך בה נסגר. כך למשל, תיק שנסגר לאחר בחינת הפרקליטות, הסיכוי לקבלת ערר בעניינו נמוך משמעותית מהסיכוי לקבלת ערר של תיק שנסגר בתחנת המשטרה זמן קצר לאחר שנפתח. אך הסיכון הכרוך בכך לא קיים, למעשה לא נדרש דבר מצד נפגע העבירה חוץ מלפעול להגשת הערר, הוא לא נדרש להעיד, או להילחם באף אחד, ההליך הוא הליך משפטי לחלוטין של החלפת פניות ומסמכים ולא מעבר לכך.

אז מה בעצם צריך לעשות?

כפי שכבר ציינתי, ערר צריך להיות מוגש לגוף שהחליט על סגירת התיק. יש לערוך פניה מסודרת בכתב. מומלץ להיעזר בעורך דין פלילי הבקיא ומנוסה בפעולות מסוג זה ובכך להעלות את הסיכויים לקבלת טענות נפגע העבירה. לעיתים יהיה כרוך ההליך גם בהנעת הגורמים הרלוונטיים בפניות טלפוניות והפעלת לחץ או עירוב גורמים אחרים כמו גופי ביקורת ותקשורת על מנת להשפיע על מקבלי ההחלטות.

לסיכום, אם קיבלת הודעה כי תיק חקירה בו הגשת תלונה, או שהוכרת בו כנפגע עבירה, נסגר, מומלץ לפנות לעורך דין פלילי מנוסה על מנת לבחון את סיכויי הערר על ההחלטה לסגור את התיק. ככל ותקבלו החלטה משותפת להגיש את הערר, כל העבודה עוברת לעורך הדין, הוא ידאג לעריכת המסמכים ויהיה בקשר עם הגורמים הרלוונטיים. כל מה שצריך מאותו הרגע זה להתאזר בסבלנות ולסמוך על עורך הדין שבחרתם שהוא עושה עבורכם את המיטב על מנת להגן על זכויותיכם.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן