על קללות, לשון הרע, הטרדות מינית וכל מה שביניהם

עלבונות הקשורים למראה חיצוני של אדם הן ביטוי נפוץ לצערנו: "גמד", "שמנה", "שטוחה", "שחיף" וכו'. חוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998 וחוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 מגבילים את חופש הביטוי, בין היתר מפני ביטויים מסוג זה, אך האם הם מתאימים גם עבור ביטויים כאלה? ומי מתאים יותר ובאיזה מצב? על כל אלה במאמר הנוכחי.

האם "שמנה" זה הטרדה מינית או לשון הרע?

את הסוגיות שפירטתי לעיל אדגים באמצעות סיפורם של אלי ושלי (שמות בדויים). שלי היא אישה צעירה בשנות ה-20 לחייה שמציגה עצמה כמי שפועלת להעצמה נשית ברשתות החבריות ולה עשרות אלפי עוקבים. היא מציגה עצמה כאישה שמנה ובריאה ועוסקת בדימוי גוף ובחוויות אישיות שלה נוגעות בכך, לרבות הטרדות מיניות שחוותה.

אלי, אדם בשנות ה-30 לחייו, פעיל ברשתות החברתיות ומציג עצמו כמאמן כושר אישי ובין היתר מתבטא רבות בעניין תופעת ההשמנה. לטענת שלי, אלי נקט כלפיה בביטויים חוזרים רבים המהווים הטרדה מינית, בין היתר התבטא בעניין מידות גופה, היקף החזה שלה ומיניותה ועל אף בקשותיה אלי המשיך במעשיו.

שלי הגישה תביעה בסך 250,000 ₪ ללא הוכחת נזק מכח חוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998. אלי טען שהתבטאויותיו אינן מהוות הטרדה מינית, אלא ביקורת נוקבת על פרסומיה של שלי להם הוא מתנגד שכן, לדעתו, הם פוגעים ומסכנים את בריאות הציבור ומעודדים השמנה. בציוצים הבאים אשלב בתמונות מביטוייו של אלי.

קללה לשון הרע הטרדה מינית

על ההבדלים בין הטרדה מינית ללשון הרע – הכרעת בית המשפט

ביהמ"ש בוחן את החוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998 ועושה הבחנה בין החלקים העוסקים ב"פניות" או "התייחסויות", שמפורטים בסעיפים (3)-(5) לעומת התיקון החדש לחוק, במסגרת מה שכונה "חוק הסרטונים", שנמצע בסעיף (5א) ועוסק בפרסום, ביהמ"ש מוצא שסעיף זה הוא האכסניה המתאימה לסכסוך בין השניים.

מהרגע הזה החל בימ"ש לכנות את הביטויים של אלי "פרסומים". "פרסום" הוא ביטוי מרכזי בחוק איסור לשון הרע תשכ"ה-1965, ונשאלת השאלה מדוע לעשות במקרה שכזה שימוש בחוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998 ולא בחוק איסור לשון הרע תשכ"ה-1965? התשובה כנראה טמונה בעובדה שתביעה לפי החוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998 מזכה באגרה מופחתת.

עוד חשוב להבהיר, כי אותו תיקון חקיקה בחוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998 קבע מבחנים שמאוד דומים לחוק איסור לשון הרע תשכ"ה-1965, אלא שהתוצאה הישירה לכך שהתביעה הוגשה תחת עילה של הטרדה מינית היא שביהמ"ש קובע שהוא לא יברר האם פרסומים שנקבעו על ידו שאינם מהווים הטרדה מינית עשויים להוות לשון הרע.

למעשה, ביהמ"ש אומר לתובע הפוטנציאלי שהוא צריך לבחור את העילה בקפידה ולבחירה מסוימת עלול להיות מחיר. ניתן גם להבין בין השורות שביהמ"ש רומז שהוא היה מוכן להכיר בביטויים מסוימים כלשון הרע. ויובהר, בשני החוקים ישנה אפשרות לפיצוי ללא הוכחת נזק, כך שהתוצאה עשויה להיות דומה.

בעניין הביטויים, ביהמ"ש מוצא כי הפרסומים של אלי מהווים "הטרדה מינית גסה ומובהקת" ו"מיקומם הרבה מעבר לקו הגבול האמור" שכוונתו שלא ניתן להתייחס אליהם כאל "ביקורת לגיטימית". חיזוק להיבט המיני בפרסומים מוצא ביהמ"ש בעובדה שאלי התמקד בפרסומיו בנשים בלבד.

כעת פונה ביהמ"ש לבחון את היקף הפיצוי. החוק למניעת הטרדה מינית תשנ"ח-1998 קובע פיצוי ללא הוכחת נזק על סך 120,000 ₪, אלא שסכום זה רלוונטי לאוגוסט 2013 ויש להביא בחשבון הצמדה למדד שמביאה לסכום של 158,000 ₪, וזה סכום אותו ניתן לפסוק כפיצוי בגין כל ביטוי.

לבסוף מוצא ביהמ"ש לקבוע את היקף הפיצוי על סך 80,000 ₪, אליהם יתווספו 10,000 ₪ הוצאות ושכ"ט. בנוסף, מוציא ביהמ"ש צו האוסר על אלי לפרסם כל פרסום המתייחס לשלי, או לפנות אליה בכל דרך שהיא.

תא 34899-03-22

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן