כשאתה רוכש כלי רכב חשמלי (קורקינט, אופניים קלנועית וכו') בדוק היטב את חובותיך
גרשון רכש קלנועית, נהג בה מדי יום, ואז, ביום בהיר אחד, הוא נקלע לתאונת דרכים, מגיעה משטרה, התאונה ונסיבותיה נחקרות ונמצא שעל אף שמדובר לכאורה בקלנועית, הרכב לא עומד בהגדרת "קלנועית" על פי החוק, ולכן גרשון מחויב ברישיון נהיגה, ביטוח חובה ועוד, איך? למה? על כך במאמר הנוכחי.
מתי קלנועית פטורה מרישוי?
גרשון פנה לחנות ורכש מה שהוצג לו כ"קלנועית", לטענתו במעמד הרכישה הוא לא נדרש להציג רישיון נהיגה ובכל מקרה לא הובהר לו שנדרש רישיון נהיגה או רישיון רכב על מנת לנהוג כדין ב"קלנועית", גרשון רכש את הקלנועית, יצא לדרכו ובמהלך השימוש ב"קלנועית" נקלע לתאונת דרכים.
כחלק מחקירת המשטרה את תאונת הדרכים הוזמן בוחן תנועה שיערוך חוות דעת אודות ה"קלנועית". על פי חוות הדעת נמצא שרוחבה של ה"קלנועית" הינו 1.10 מ' ומדובר בחריגה של 10 ס"מ מההגדרה לקלנועית כפי שמופיעה בתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, ולמעשה כלי הרכב של גרשון אינו עונה להגדרה "קלנועית".
משמעות הדבר שגרשון אינו זכאי להקלות על פי התקנות שניתנות לבעל קלנועית או לנוהג בה, בין היתר התקנות פוטרות את בעל הקלנועית מלרשום אותו כנדרש בחוק, וגם מחובת רישיון נהיגה, וכתוצאה מכל אלה פטור גם בעל הקלנועית מלבטח את רכבו ב"ביטוח חובה", אך גרשון לא זכאי להקלות אלה, כאמור.
"סליחה, טעיתי" – טענת טעות במצב הדברים
לאור העובדה שכלי הרכב של גרשון לא נכנס להגדרה "קלנועית" הגיעה המשטרה למסקנה שהשימוש שעשה גרשון ברכב מהווה למעשה עבירה על מספר חוקים: נהיגה ללא רישיון נהיגה, נהיגה ללא רישיון רכב ונהיגה ללא ביטוח חובה, ומשכך הוגש נגדו כתב אישום. גרשון טען שעומדת לו הגנה של "טעות במצב הדברים", לפי סעיף 34יח לחוק העונשין, תשל"ז-1977. כשנאשם טוען שחלה לגביו טענת הגנה, עליו לשכנע שמתקיימת לגביו אותה הגנה, אלא שבשונה מנטל ההוכחה על התביעה להוכחת העבירה – מעבר לכל ספק סביר – נטל ההוכחה על נאשם שחלה הגנה מאחריות פלילית יהיה "במאזן ההסתברויות" – סביר יותר שחלה ההגנה משאינה חלה, בדומה לנטל ההוכחה במשפט האזרחי.
כדי לתמוך בטענתו הביא הנאשם את טופס הזמנת הרכב ומלבד טענות בעל פה לפיהן הנאשם פעל בתום לב ובצורה סבירה במטרה להימנע מביצוע עבירה, ולטענתו לא נדרש במהלך רכישת הרכב להציג רישיון נהיגה או להוציא רישיון רכב לרכב שרכש, ובהתאם לכך, סבר ב"כ של גרשון, הוא עומד ברף ההוכחה הנדרש. ביהמ"ש לא התרשם מטענותיו של גרשון, העובדה שהסתפק בהגשת טופס ההזמנה ללא שהביא לעדות מטעם נציג החברה שמכרה לו את הרכב ולא יצר מצג לפיו ניתן להבין שבחן את סוגיית סיווג ורישוי הרכב, לכן לא עשה ככל שביכולתו על מנת לבחון את חובותיו כבעל הרכב וכמשתמש בו, ומשכך טענתו נדחתה. מדובר בהחלטת ביניים ועניינו של גרשון עוד מתברר. ככל שיהיו התפתחויות אעדכן.
תד 3015-02-24
מסקנה: ישנן התפתחויות רבות בתחום כלי הרכב המונעים בחשמל, לרבות אופניים וקורקינטים חשמליים. בטרם תרכשו או תנהגו בהם וודאו היטב את חובותיכם.