על קללות ולשון הרע - סיפורו של של אבא לתלמיד בית ספר שקילל מורה

במרחב הציבורי בישראל קללות הן עניין שכיח, לעיתים הן סתם הוצאת קיטור ולעיתים חלק מהטחת עלבונות, לעיתים ייזרקו לחלל האוויר ללא מטרה מסוימת ולעיתים מכוונים כלפי אדם מסוים, לעיתים כלפי מי שנוכח במקום ולעיתים לא, אבל האם יכול להיות שקללות יהוו לשון הרע? אם כן, מתי? ואיזו קללה? כל זאת ועוד, במאמר הנוכחי.

לקלל מורה זה לשון הרע?

כהרגלי, אשתמש בסיפור על מנת להמחיש את הסוגיה. הפעם יהי זה סיפורה של דלית, מורה ותיקה, שבמהלך עבודתה נדרשה להרגיע תלמיד שהתנהג בצורה אלימה כלפי תלמידים אחרים, אך ללא הצלחה, היא פנתה למנהלת ביה"ס שקראה לאביו של התלמיד, ליאור, על מנת שישתלט על בנו, וליאור אכן הגיע.

לפי החלטת ביהמ"ש, שנדרש להכריע בין גרסאות הצדדים ואימץ לבסוף את גרסתה של דלית, ליאור הגיע לביה"ס ובמהלך חילופי דברים בינו לבין דלית סביב התנהגות בנו הוא אמר לה, בנוכחות רבים: "תסתמי את הפה שלך יא בהמה ותנמיכי את הטון שלך." ו"את בהמה יש לך התנהגות בהמתית".

חוק איסור לשון הרע - לשון הרע קללות

לאחר 3 ימים, במסגרת ישיבה בעניין התלמיד, בה נכחו גורמי חינוך, דלית וליאור שאמר: "דלית משקרת, היא משתפת פעולה עם מנהלת בית הספר יש לה התנהגות בהמתית והיא זו שצריכה להשתפר"; "את בהמה עם התנהגות בהמתית"; "את שברת את היד של הבן של והוא בחופשת מחלה, אני הגשתי על כך תלונה במשטרה."

ליאור טוען שהאמירות להן טוענת דלית כלל לא נאמרו כפי שהציגה אותן, וכשנקט בביטוי "בהמה" היה זה במסגרת ויכוח אותו התחילה דלית, למעשה מדובר בביטוי שנאמר בעידנא דריתחא ומשכך אינה מהווה לשון הרע לפי הפסיקה. הוא הגיב בתום לב ובמטרה להגן על אינטרס אישי, של בנו, ולא במטרה לפגוע.

מתי קללה תהיה לשון הרע? בית המשפט מכריע

ביהמ"ש דחה את טענתו של ליאור שדבריו היו כתגובה להתנהגות של דלית. ביהמ"ש קובע שיש באמירות הללו כדי להשפיל את דלית, ואף קובע במפורש שהאמירות "בהמה" ו"תסתמי את הפה שלך" הם ביטויים בעלי גוון של השפלה ובוז. לבסוף קובע ביהמ"ש שאין לייחס לאמירות מטרה להגן על אינטרס בנו.

ביהמ"ש קובע שהאמירות הללו אינן יכולות להוות "הבעת דעה" על התנהלותה של דלית כמורה, לא מדובר בביקורת לגיטימית על עובד ציבור, האמירות לא נאמרו בתום לב, וליאור היה מודע למשמעויות הנובעות מהביטויים הללו בפורומים בהם הן נאמרו. לכן, ביהמ"ש קובע כי אמירותיו של ליאור הן לשון הרע.

לפי החוק, פיצוי בגין לשון הרע יכול להגיע עד ל-50,000 ₪ ללא צורך בהוכחת נזק בגין כל ביטוי, ואם יוכח כי הביטוי נעשה בכוונה לפגוע ביהמ"ש רשאי להכפיל את סכום הפיצוי. אולם דלית העמידה את תביעתה על 80,000 ₪. ביהמ"ש הטיל לבסוף על ליאור לפצות את דלית בסך של כ-60,000 ₪, כולל הוצאות משפט ושכ"ט.

בין היתר, ראה ביהמ"ש חשיבות גדולה לעובדה שליאור התבטא כך בתור הורה של תלמיד ובפני תלמידים אחרים, ועשה זאת כלפי מורה שבא במגע עם אותם התלמידים על בסיס יומי. ניתן לבקר התנהלותו של מורה, אך לא בדרך בה נקט ליאור.

תא 68289-12-21

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן