על צווים וחיות אחרות - כל מה שצריך לדעת על צווים
ישנן פעולות חקירה שנחשבות כל כך פוגעניות עד שהמחוקק הורה על כך שגופי האכיפה יוכלו לבצע פעולות מסוימות רק במקרים חריגים או רק על פי צו בית משפט. מבין הצווים המוכרים יותר, עליהם גם אכתוב בהמשך, ניתן למנות צו חיפוש, צו מעצר, צו חיפוש בחומר מחשב (שמשמש לחיפוש בטלפון נייד) וצו הריסה.
מבוא – מה זה בכלל צו שיפוטי?
אז כפי שציינתי במקרים מסוימים נדרשים גופי האכיפה לקבל צו מבית משפט על מנת שתהיה להם סמכות לביצוע אותן הפעולות. ההליך הוא הליך פשוט יחסית, מגיע גורם מטעם גוף האכיפה בפני שופט, מדובר בשופט תורן שבאותו יום הבקשות לצווים מוגשות בפניו. איש האכיפה יציג לשופט מסמכים שמהווים את הבסיס לצורך בביצוע פעולת החקירה המבוקשת, לעיתים יהיה זה מסמך אחד, אולי אפילו מידע סודי או חסוי שלא ייכלל בהמשך בחומר החקירה, ולעיתים יהיה זה תיק חקירה מוכן.
על בסיס המידע שיימסר לשופט, ואולי שאלות שהוא יעלה בפניו, יחתום השופט על הצו המבוקש. לרוב, ההליך יתנהל ללא פרוטוקול כלל, הצווים עצמם הם למעשה פורמט מוכן מראש ומותאם לנתונים הרלוונטיים של המקרה. כמעט ללא יוצא מן הכלל, לפחות בשלב הראשוני, הצו יינתן במעמד צד אחד, וזאת במטרה לשמור על הסודיות הדרושה לחקירה והצורך למנוע את שיבושה.
לצו עצמו יש תוקף, כלומר על גורמי האכיפה לבצע את הפעולה המבוקשת תוך זמן מסוים ולאחר חלוף אותו זמן אין יותר סמכות לבצע את הפעולה המבוקשת. בנוסף, כמעט כל צו מכיל תנאים והתניות שצריכים להתקיים ועל גוף האכיפה להקפיד עליהם בעת ביצוע הצו, חריגה מהכללים הללו היא פעולה שנעשית ללא סמכות, על כך המשמעויות הנובעות מכך.
צו מעצר
ראשית, חשוב להבהיר מה ההבדל בין מעצר לעיכוב? בהתקיים צורך מסוים כמו חקירה או נטילת דגימות, יש לשוטר סמכות לעכב חשוד לתחנת המשטרה. המשמעות של עיכוב היא בעצם הפקעת חירות לזמן קצוב קצר, לרוב עד 3 שעות, עיכוב של מעל ל-3 שעות הוא למעשה מעצר ויכול להיעשות רק במישה ויש סמכות למעצר.
לשוטר, או לאיש אכיפה אחר שהחוק העניק לו סמכויות של שוטר, יש סמכות לעצור אדם במקרים מסוימים אף ללא צו, אך מדובר במקרים של עבירות חמורות או כשהעבירה מבוצעות לעיני איש האיפה, וגם אז מדובר בעבירה חמורה. במקרים אחרים, למשל במקרים בו המעצר אינו דחוף, כלומר שהעבירה לא בוצעה "זה מכבר", גם אם מדובר בעבירה מאוד חמורה, ייעשה המעצר באמצעות צו בימ"ש. וחשוב להבהיר בשלב זה, מעצר בשלב הזה מוגדר כ"מעצר ימים" והתכלית שלו היא לצורך חקירתי.
במקרה של צו מעצר, ההליך כאמור מתחיל במעמד צד אחד, אבל מהרגע בו הפעילה הרשות החוקרת את סמכותה לעצור באמצעות צו המעצר, עליה להביאו בפני שופט בתוך 24 שעות במידה והיא מעוניינת בהמשך מעצרו. בהליך זה כבר יהיה החשוד מיוצג והדיון בשאלת מעצרו נתון לפיקוח הדוק יותר של ביהמ"ש ותחת הביקורת של הסניגור, עורך הדין הפלילי שמייצג את החשוד.
צו חיפוש
בהליך מאוד דומה להליך של צו מעצר, מוציאים גם צווי חיפוש, הרבה פעמים מתבקשים שני הצווים, צו מעצר וצו חיפוש יחדיו. הקושי הגדול עם חיפוש הוא בעיקר כאשר הוא נעשה במקום שמשמש למגורים, על פי רוב, במקרים כאלה חיפוש יעשה באמצעות צו. אלא שצו חיפוש, מאפשר גם פעולות נוספות, כמו למשל תפיסת מסמכים ולעיתים הוא אינו מצריך ממש חיפוש פיזי אלא מועבר לגורם הרלוונטי כהוראה למסור לו מוצגים שבית המשפט מצא שהם רלוונטיים לחקירה ובכפוף לבקשת הגוף החוקר.
כמו שניתן להבין, צו חיפוש הוא צו יותר דינמי ומותאם לעבירה לגביה מתעורר חשד, למקום החיפוש ולמוצגים אותם מחפשים, ובהתאם לכך המגבלות, התנאים וההתניות יהיו יותר דינמיים ועשויים להשתנות מצו לצו. לכן, כאשר ניצב לפנייך אדם ובידו צו חיפוש, תקרא את היטב את הצו ותבין את התנאים והמגבלות ותתעד כל חריגה מהוראות הצו.
צו חיפוש, על פי רוב, מכיל גם את הסמכות לתפוס מוצגים. לאחר שאלה נתפסו, המשך החזקתם תלוי בצורך החקירתי, בדומה למעצר, אך אליהם מצטרפות הצדקות נוספות להמשך החזקתם. אולם, אף אם ישנה הצדקה להמשך ההחזקה, ישנם תנאים שניתן לקיים שיבטיחו כי אותה הצדקה לא תפגע, ותביא להחזרת המוצג לבעליו. ישנם גם סוגי מוצגים שונים להם הוראות מיוחדות וגם הוראות כלליות בעניין מוצגים אשר מורים על השבתם בתוך זמן מסוים.
בכל מקרה, אדם שנתפס ממנו מוצג כזה או אחר, אמור לקבל מסמך, המכונה "קבלה", במידה והוא מאשר כי המוצג שנתפס שייך לו, אותה "קבלה" יכולה לשמש את אותו אדם בהמשך במידה ויבקש לקבל חזרה את המוצג שנתפס ממנו. ברשותו של אותו אדם, אם הוא סבור שיש לכך הצדקה, לפנות לבית המשפט בבקשה לקבל חזרה לידיו את המוצג שנתפס ממנו.
צו חיפוש בחומר מחשב
המחוקק ראה במחשב אמצעי עצמאי שמצריך טיפול מיוחד, ולכן קבע הליך עצמאי לחיפוש בחומר מחשב. ברבות השנים אומצה הפרוצדורה שיושמה על מחשבים ושימשה גם בחיפוש בטלפון נייד. במידה וגוף חוקר מעוניין לחפש בטלפון נייד, עליו קודם כל להחזיק בטלפון הנייד בו מתבקש החיפוש. רק לאחר שמחזיקים בטלפון הנייד ניתן לבקש צו מתאים.
בשנים האחרונות חל מפנה משמעותי בכל הקשור לחיפוש בטלפון הנייד, וכיום נדרש פירוט מאוד משמעותי של החיפוש הנדרש, והוא יכול לכלול מגבלות על התאריכים, סוגי המסמכים, אנשי קשר או מספרי טלפון רלוונטיים. כיוון שעל פי רוב הצורך אינו בטלפון עצמו, אלא במידע שבתוכו, כלל זה הוא לרוב המפתח לדרוש, ואף לקבל חזרה את הטלפון הנייד, או המחשב, שנתפס בתוך זמן קצר יחסית.
צו הריסה
צו הריסה רלוונטי בהליכי תכנון ובניה. לעיתים ההליך של צו הריסה עשוי להיפתח דווקא בצו מנהלי, כלומר שהרשות הרלוונטית תורה בעצמה על הריסת מבנה, ומי שיש לו עניין במבנה עשוי להגיש בקשה לביטולו. חשוב להבהיר, כי בהליך שאינו כחלק מהליך פלילי רגיל בתו"ב, צו הריסה מופק ביחס למבנה, ולא כלפי אדם ומי שאמור לבצע את ההריסה זו הרשות שמבקשת את הריסת המבנה.
בכל מקרה, מי שיש לו עניין במבנה, בעלי הקרקע, המחזיק בקרקע וכדומה, יכולים לבקש למנוע את הריסתו בשלל טיעונים תוך הגשת בקשה לבית המשפט. זאת להבדיל מהליך של צו הריסה שמופק בסיומו של הליך פלילי. במקרה כזה צו ההריסה יורה למעשה לנאשמים שהורשעו בהליך הפלילי להרוס את המבנים שנמצא שנבנו בניגוד לחוק או שנעשה בהם שימוש בניגוד לחוק.
תפקידו של עורך הדין הפלילי בצווים שיפוטיים
כאמור, עורך הדין הפלילי בהליכים בהם הופק צו מתחיל, לרוב, רק לאחר שהרשות המוסמכת הפעילה את סמכותו והוציאה לפועל את הצו, או גילתה שבכוונה לעשות כן. כאשר מופעלות סמכויות שכאלה ניתנת לאדם שכלפיו תופעל הפעולה אפשרות להתייעץ עם עו"ד, או שאפשרות כזאת תינתן בסמוך לאחר מכן. בכל מקרה, אם מבקשים להפעיל כלפיכם סמכות בצו, או הפעילו סמכות בצו ואתם מרגישים שזכויותיכם נפגעו, מומלץ לפנות ביוזמתכם לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי.
כפי שהבנתם, עורך דין פלילי יכול לסייע בשחרור ממעצר, בהכוונה מתאימה לקראת חיפוש, בהחזרת תפוסים שנתפסו במסגרת חקירה פלילית ובביטול או דחייה של צו הריסה. כל אלה כרוכים בהליכים משפטיים, לעיתים גם מול בית משפט. עורך דין פלילי מנוסה ידע כיצד לסייע לכם לא רק בשיפור מצבכם, כמו שחרור ממעצר או השבת דבר מה שנלקח מכם, אלא גם תוך מחשבה על המשך ההליך הפלילי והמשמעויות שעשויים ההליכים הנוגעים לצווים השיפוטיים להשליך על המשך ההליך הפלילי, כמו החלטה על סגירת תיק, כתב אישום, הסדר מותנה, שימוע לפני הגשת כתב אישום ועוד.
אם מצאת את המאמר הזה מועיל, אם נפגעת מצו שיפוטי כלשהו או שאתה זקוק לייעוץ בעניין, אל תהסס לפנות אלי.